Overslaan en naar de inhoud gaan
Photo showcasing a marketeer in a well-lit room, analyzing metrics on a digital tablet. Behind the marketeer, there's a large transparent screen projecting various graphs, charts, and statistics related to ad clicks

Als marketeer heb je waarschijnlijk gemerkt dat het aantal ad clicks niet altijd overeenkomt met het aantal GA4 sessies. Waarom is dat zo? En wat betekent dit voor je marketingstrategie? Lees verder om dit mysterie te ontrafelen.

Wat zijn ad clicks?

Ad clicks zijn eenvoudigweg het aantal keer dat een gebruiker op je advertentie klikt. Deze worden gemeten elke keer dat iemand actief klikt of tapt op je advertentie en worden bijgehouden door het advertentieplatform dat je gebruikt, zoals Google Ads.

Wat zijn GA4 sessies?

GA4 (Google Analytics 4) sessies vertegenwoordigen een andere benadering van het meten van gebruikersinteracties dan het traditionele ad clicks model. Technisch gezien begint een sessie in GA4 op het moment dat een gebruiker je website bezoekt en de pagina volledig geladen is. Een sessie blijft actief zolang er interactie is met de website en eindigt na een bepaalde periode van inactiviteit of wanneer de gebruiker de browser sluit.

Waarom is er een verschil tussen clicks en sessies?

Het is niet ongewoon om een percentage verschil van ongeveer 10% tot 20% te zien tussen ad clicks en GA4 sessies. Dit verschil kan veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals:

  • Laadtijd van de pagina, Analytics meet pas als je pagina helemaal geladen is
  • Gebruikers die terugkeren naar de zoekresultaten voordat de sessie begint
  • Gebruikers die binnen 30 minuten nog een keer op een advertentie klikken
  • Ad blockers
  • Netwerk- of browserproblemen

Het echte doel: Waarom metrics secundair zijn aan je online ambities

Meten is weten, maar wat je meet moet altijd in lijn zijn met je hogere bedrijfsdoelen. Het is niet genoeg om je te richten op het genereren van verkeer via clicks en sessies als dit verkeer niet leidt tot conversies, klanttevredenheid of andere KPI's die relevant zijn voor jouw unieke situatie.

De focus moet verschuiven van oppervlakkige metrics naar diepgaande inzichten die je kunnen helpen je online ambities waar te maken. Daarom is het cruciaal om je doelen duidelijk te definiëren voordat je een strategie ontwikkelt. Wil je brand awareness verhogen, meer kwalitatieve leads genereren of de klanttevredenheid verbeteren? Elk van deze doelen vereist een andere aanpak en verschillende KPI's om het succes te meten.

Inzicht in de relatie tussen metrics zoals ad clicks en GA4 sessies is nuttig, maar alleen als deze metrics je helpen om je uiteindelijke doelen te bereiken. Dus vraag jezelf af: "Waar doe ik het allemaal voor?" en richt je metrics daarop.

Het belang van gebruikerservaring: Laadtijd en First Input Delay (FID)

De laadtijd van je website en de First Input Delay (FID) zijn meer dan technische details; ze zijn cruciale elementen die direct invloed hebben op de gebruikerservaring en daardoor ook op het succes van je online inspanningen.

Als een pagina te langzaam laadt of niet snel reageert op gebruikersinteracties, kan dit leiden tot een slechte gebruikerservaring, wat uiteindelijk invloed kan hebben op je conversieratio's en andere belangrijke KPI's. Met tools zoals Google's PageSpeed Insights kun je deze aspecten analyseren en verbeteringen aanbrengen waar nodig. In de huidige digitale wereld, waar de aandachtsspanne van gebruikers steeds korter wordt, kunnen zelfs kleine verbeteringen in laadtijd en FID een groot verschil maken in het bereiken en behouden van je doelgroep.

De volgende stap: Van meten naar strategisch handelen

De reis van het begrijpen van metrics zoals ad clicks en GA4 sessies tot het effectief inzetten van deze kennis is een strategische stap vooruit. Door jezelf de vraag te stellen "Waar doe ik het allemaal voor?" leg je de fundering voor een datagedreven aanpak die echt waarde toevoegt aan je bedrijf.

Inzicht in de nuances tussen verschillende metrics is niet zomaar een technisch detail, maar een manier om je marketingstrategie fijnmaziger en meer gefocust te maken. Hiermee kun je niet alleen je ROI verbeteren, maar ook de gebruikerservaring verrijken. Dit is de sleutel tot het effectiever bereiken en converteren van je doelgroep en daarmee het waarmaken van je online ambities.

Door te focussen op wat echt belangrijk is - het realiseren van je bedrijfsdoelen - en de metrics te gebruiken als instrumenten om daar te komen, laat je het web werken voor jou, in plaats van andersom.

Daniel Schoone - Marketing Technoloog
Daniel SchooneMarketing Technoloog & Ondernemer

Daniel is een expert in de wereld van online en weet dit op een begrijpelijke manier uit te leggen. Als Marketing Technoloog en eigenaar van d-Media B.V., ligt zijn focus op het verbinden van technologie met marketingstrategieën om je te helpen jouw online ambities te realiseren. Daniel's uitgebreide kennis, van het leiden van een team van webprofessionals tot het implementeren van innovatieve marketingtechnologie strategieën, maakt hem een waardevolle partner in jouw digitale reis.

Onze blogs in jouw mailbox
Ontvang onze blogs met tips, inspiratie en nieuwtjes in je mailbox. Meld je hier aan en ontvang de nieuwste blogs als eerste!