Je hoort het steeds vaker. En het wordt daarom ook steeds vaker aan ons gevraagd: Hoe zorg je voor een optimale presentatie van je website op al die verschillende apparaten waar je bezoeker je website mee bekijkt. Een logische vraag, want het bezoek met mobiele apparaten neemt snel toe.

Statcounter Analytics

Source: StatCounter Global Stats - Mobile vs. Desktop Market Share

Het is dus zaak om hier met je website goed op in te spelen, om zo potentiële klanten en relaties niet op te schepen met een hoop gescroll en gezoom op hun smartphone. Een van de mogelijkheden is responsive webdesign.

Responsive webdesign is een benadering van webdesign waarbij de web developer streeft naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons). Het ontwerp van een responsive website schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface. -- Wikipedia

De basis voor deze techniek wordt gevonden in het gebruik van CSS media-queries. Door deze techniek is het mogelijk om voor de verschillende schermresoluties, aparte vormgeving (styling) mee te geven. Het is dus mogelijk om zelf te bepalen waar de verschillende breekpunten liggen. Dit is dus niet beperkt tot mobiele apparaten, maar kan ook worden ingezet voor kleine desktops - tot 1024px - om een andere presentatie te geven dan voor hele grote schermen.

Een van de grote voordelen van responsive webdesign is dat je maar één website hoeft te onderhouden. De pagina's en webadressen, en dus de HTML, zijn voor alle bezoekers gelijk. Dat brengt me gelijk op een ander voordeel: De kosten voor de implementatie van deze techniek zijn relatief laag, er hoeft namelijk geen aparte site voor te worden gemaakt en onderhouden, omdat het wordt toegepast op je bestaande website en CMS.

Voorbeelden en toepassing responsive webdesign

Wij hebben deze techniek al op verschilende websites en CMS'en toegepast. Uiteraard onze eigen website, wellicht kijk je al naar de mobiele presentatie van deze blog, maar ook Sales Improvement Group en Agri-Profocus zetten deze techniek in. Sales Improvement Group zag de noodzaak in door de ontwikkelingen in het gebruik van de verschillende devices. Bij Agri-Profocus hebben we juist een losse mobiele website, met alle extra onderhoud van dien, uitgefaseerd. Vanwege hun sterke focus op ontwikkelingslanden en de nog sterkere ontwikkelingen van gebruik op mobiele telefoons is een goede presentatie onmisbaar.

Responsive webdesign Wordpress website

Kan de techniek responsive webdesign ook op uw website worden toegepast? Dat is geen enkel probleem! Of je nu gebruik maakt van statische HTML of van een CMS zoals Drupal of WordPress, deze techniek werkt onafhankelijk van de gekozen beheertechniek.

Interesse in de mogelijkheden? Bel dan gerust met me op 076 888 00 22. Dan bekijken we samen de mogelijkheden voor uw website.

Daniel Schoone
Daniel Schoone - Digitaal strateeg & Ondernemer
Daniel weet alles over online. En legt het uit in begrijpelijke taal. Zo kan hij je perfect helpen bij het realiseren jouw online ambities. Digitaal strategie en bedrijfseigenaar d-Media B.V.

Op zoek naar inspiratie? Of heb je een concrete vraag?

Neem even contact op via 076-8880022 of support@d-media.nl

Mis niets! Ontvang onze blogs met tips, inspiratie en nieuwtjes in je mailbox. Meld je nu aan voor de online nieuwsbrief