Overslaan en naar de inhoud gaan

Frontend United 2019: Technieken en inspiratie voor jouw website of webapplicatie

29 mei 2019

Ticket Lara Frontend United 2019

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei ben ik - Lara - naar Frontend United in Utrecht geweest. Deze conferentie brengt frontend developers en designers van allerlei achtergronden bij elkaar om kennis, ervaringen en ideeën te delen. Voor het tweede jaar op rij werd deze internationale conferentie in Utrecht gehouden, waar de eerdere edities in Athene en Gent plaatsvonden. Tijdens deze conferentie worden er presentaties over verschillende onderwerpen gegeven door mensen van over de hele wereld. Zo kunnen bezoekers kennis opdoen over nieuwe technieken of geïnspireerd raken door andermans werk.

Ik deel in deze blog graag mijn kennis en ideeën die ik heb opgedaan tijdens dit event.

Progressive Web Apps

Op vrijdag woonde ik de presentatie bij over Progressive Web Apps (PWA). Een PWA is bijvoorbeeld een webapplicatie of responsive website die op een mobiel apparaat aanvoelt als een (native) app. Dit wil zeggen dat (een deel van) de webapplicatie of responsive website ook offline te gebruiken is. Een PWA kun je met een icoon op het homescherm van je mobiele apparaat opslaan. Bij het bouwen van een PWA kan je onder andere een eigen icoon meegeven die getoond wordt op het homescherm. Het voordeel van het gebruiken van een PWA is dat je als gebruiker niet elke keer naar de browser moet om de website te gebruiken maar dat je deze dus als icoon kunt opslaan op je homescherm. Daarnaast heb je dan de mogelijkheid om de webapplicatie offline te gebruiken.

CSS Houdini

Ook was er een presentatie over CSS Houdini. Hiermee kun je met behulp van CSS en JavaScript verschillende originele stylen maken. Je kunt bijvoorbeeld achtergronden voor teksten maken. Maar ook eigen ontworpen bullets voor lijstjes, creatieve checkboxen of bijzondere hoeken van blokken. Met deze techniek kan je jouw visuele identiteit nog beter doorvoeren.
Veel van deze technieken worden helaas nog niet breed ondersteund. Op dit moment is CSS Houdini dus een leuke extra laag voor je website maar maak je website er niet afhankelijk. Ook zonder CSS Houdini moet deze er gewoon goed uit zien.

UX first

Er werden niet alleen presentaties gegeven over techniek maar ook over user experience (UX). Een van de presentaties ging over waar je als frontend developer op moet letten als je tijdens het bouwen van de website, design keuzes moet maken. Ook al wordt er van te voren een design aangeleverd door een designbureau, je kunt tijdens het bouwen van de website er niet aan ontkomen dat je design keuzes moet maken. Deze presentatie gaf mij een lijst met zaken waar je op moet letten met daarbij praktische voorbeelden. Heel erg nuttig waarbij wij voor onze klanten het beste eindresultaten kunnen behalen en het voor de bezoeker een fijne beleving is om de website te gebruiken.

Inspiratie in datavisualisatie

De meest inspirerende sessie ging niet over techniek. Er werden demonstraties gegeven van het visualiseren van data. Een set met data is saai maar je kunt er hele leuke dingen mee doen! Zo kun je bijvoorbeeld op een visuele manier laten zien wat de top tien babynamen per jaar is sinds 1880. Dit geeft je als bezoeker een veel beter inzicht van de data. Daarmee kan je veel eerder verbanden zien. En daarnaast ziet het er natuurlijk super tof uit!

Nieuw framework voor je webapplicatie? Doe dit stap voor stap!

Stel je hebt een webapplicatie met een bepaald framework maar je wilt, om wat voor reden dan ook, eigenlijk overstappen naar een ander framework. Hoe pak je dat aan?

Je kunt natuurlijk heel de webapplicatie in één keer herschrijven/migreren maar dan heb je als klant niet het idee dat er wat gebeurd, omdat je eigenlijk gedurende de migratie niets ziet van wat er gedaan is. Afhankelijk van hoe groot en complex je webapplicatie is, kan migreren van het ene framework naar het andere wel een jaar of meer duren. Dit betekend voor de klant vaak weinig tussentijds resultaat, maar wel een rekening die oploopt.

Tijdens deze sessie kreeg ik inzicht in de mogelijkheid om in stukjes te migreren. Dit houdt in dat de webapplicatie in stukken wordt opgedeeld. Elke stuk (deel van de functionaliteit) zal één voor één (her-)geschreven worden in het nieuwe framework. Met behulp van de zogenoemde web components is het dan mogelijk om elk stuk los uit te brengen EN in gebruik te gaan nemen. Hierdoor zie je als klant dat de webapplicatie stukje voor stukje wordt vervangen door het nieuwe framework.

Een ander voordeel is dat het testen ook over kleinere, makkelijker te overziene functionaliteiten gaat. Dit zorgt voor een hogere kwaliteit van het eindresultaat.

Voor mij waren twee interessante, inspirerende en vooral leuke dagen. Nu is het aan mij om aan de slag te gaan met de opgedane kennis en deze voor onze developers en klanten in te zetten. Ik heb er zin in! En heb je vragen over een van deze onderwerpen? Bel me gerust!
 

lara
Lara den RondeDevelopment

    Onze blogs in jouw mailbox
    Ontvang onze blogs met tips, inspiratie en nieuwtjes in je mailbox. Meld je hier aan en ontvang de nieuwste blogs als eerste!