Overslaan en naar de inhoud gaan

Drupal 8, we zijn er klaar voor!

16 juni 2015

Drupal
drupal 8

Drupal 8 bevindt zich al enkele maanden in de beta versie en er is nog veel werk te verzetten voor de community alvorens de eerste stabiele 8.0 versie gelanceerd zal worden. Drupal 8 zal niet direct klaar zijn voor het grote werk. Veel modules moeten nog herschreven worden en er zijn slechts een handvol thema's waar je direct mee aan de slag kunt - of hebben we die niet meer nodig? Toch betekent dat niet dat we niets met Drupal 8 kunnen doen!

Al enkele maanden hebben wij onze eigen Drupal 8 installatie in gebruik om inzicht op de veranderingen te houden bij elke release. Hieronder hebben we voor jou de belangrijkste veranderingen ten opzichte van Drupal 7 onder elkaar gezet. De veelheid aan veranderingen komt onder andere doordat er bij elke major release gekozen wordt voor een complete herbouw van het systeem.

Wat zijn de grootste veranderingen in Drupal 8?

Inhoud aanmaken

Als nu een nieuw artikel of nieuwe pagina aanmaakt, zul je een vernieuwd formulier vinden in het eerste kolom en de overige informatie in een tweede kolom ernaast.

Versiebeheer van inhoud

Drupal 8 is standaard uitgerust met versiebeheer van inhoud. Hiervoor dien je wel de optie voor revisies in te schakelen. Bij elke revisie kun je een notitie plaatsen met meer informatie over die revisie. Op deze manier is het mogelijk om meerdere versies van 1 artikel of pagina te bewaren en eenvoudig bepaalde revisies te publiceren. Dat betekent dat je bijvoorbeeld snel een eerdere versie van inhoud terug kunt plaatsen op je website.In het verleden hebben wij ook al regelmatig met revisies gewerkt in combinatie met de Workbench Moderation module waar het mogelijk is om verschillende statussen te koppelen aan een bepaalde revisie.

Standaard WYSIWYG editor

Tot en met Drupal 7 was er geen standaard WYSIWYG editor. Hierdoor was het voor met name nieuwe gebruikers lastig om bij het eerste gebruik een goede indruk te krijgen van het CMS. Om die reden is er een WYSIWYG-editor uitverkoren - niet zonder slag of stoot - om vergezeld te gaan met Drupal 8: CKEditor.

Inline editing

Als je ingelogd op je website en je hebt de juiste rechten om inhoud te bewerken, kun je deze inhoud ook rechtstreeks aanpassen op deze pagina; het zogenoemde inline editing. Je hoeft dus niet meer naar het bewerk formulier om een kleine aanpassingen door te voeren.

Beheer geoptimaliseerd voor mobiel

De gehele beheeromgeving is volledig geoptimaliseerd voor smartphones en tablets waardoor het eenvoudig is om ook op je telefoon aanpassingen te verrichten aan je website.

Verbeterde ondersteuning meertaligheid

In Drupal 7 is er een goede basis gelegd voor meertaligheid. Uiteindelijk bleek er in de praktijk toch veel aan te merken op de gekozen implementatie. In Drupal 8 is dit met alle kennis van nu opnieuw geïmplementeerd. Hiervoor moeten er 4 core-modules worden  geactiveeerd en geconfigureerd: Configuration Translation, Content Translation, Interface Translation, Language. Dankzij deze modules kun je in Drupal 8 alles vertalen naar wens. Per inhoudstype kun je aangeven welke taal er moet worden weergegeven en kun je bij elke content item ook de gewenste vertaling toevoegen.

Welke problemen van Drupal 7 gaat Drupal 8 oplossen?

Drupal 8 is in de basis gebouwd met het Symfony2 PHP framework. Dat betekent dat er onder de huid een heleboel functionaleit is herschreven conform de standaarden van Symfony en dat Drupal 8 gebruik maakt van veel (goed geteste en veelgebruikte) Symfony2 componenten. Een van de grootste uitdagingen voor een PHP programmeur in Drupal 7, is om de unieke methodiek van het systeem snel te doorgronden. Drupal 7 heeft een steile leercurve waardoor er enige tijd overheen gaat voordat je als programmeur je weg hebt gevonden in de programmatuur.

Na de keuze van Drupal om met versie 8 gebruik te maken van het Symfony2 framework, zal het voor veel developers een stuk eenvoudiger zijn om het Drupal platform te adopteren. Door het volgen van de OOP principes en het schrijven van de programmatuur volgens breder toegepaste en geaccepteerde standaarden voor Content Management Frameworks is Drupal 8 veel toegankelijker. 

De Drupal community is groot, maar de verwachting is dat deze community nog veel groter zal worden dankzij deze verandering. We weten dat Wordpress veruit het meest gebruikte open-source pakket is om websites te bouwen, maar met de komst van Drupal 8 zou het zomaar eens kunnen dat Wordpress enkele procenten marktaandeel zal kwijtraken aan Drupal.

Niet alleen voor PHP developers wordt het leven makkelijker gemaakt met Drupal 8, ook aan front-end en theme developers is gedacht, met de introductie van een template engine genaamd Twig. Met de Twig syntax hoeven theme developers geen regels PHP code meer te gebruiken om logica toe te voegen. Hiermee is er een mooie scheiding aangebracht tussen presentatie en data, iets waar we als developers altijd naar streven.

Hoe lang moeten we nog wachten op de eerste stabiele release?

Het is meer dan 4 jaar geleden dat de eerste stable release van Drupal 7 gedownload kon worden, op 5 januari 2011 zag Drupal 7 het levenslicht. De aanloop naar deze release duurde lang en oorspronkelijk was het idee om Drupal 7.0 al in 2010 te lanceren. Een van de voornemens was om een hogere releasefrequentie aan te gaan houden, zodat ontwikkelingen sneller beschikbaar komen. Helaas is het, vanuit de filosofie dat het product wel echt goed moet zijn, met Drupal 8 niet tot die hogere frequentie geleid. Drupal 8 bevindt zich sinds 1 oktober 2014 in het beta stadium. Sinds die tijd zijn er 11 beta’s verschenen en zijn er vele kritieke problemen opgelost, maar ook bijna net zoveel bijgekomen. Bekijk hier de actuele lijst met kritieke problemen. Drupal 7 heeft 15 maanden in de beta fase gezeten dus op basis van die periode zou je kunnen stellen dat de release van Drupal 8.0 nog wel even op zich laat wachten.

Op de website Drupal Release Date wordt berekend wat de 8.0 release datum is op basis van de snelheid waarmee issues worden opgelost en nieuwe die worden toegevoegd. Wijzelf verwachten dat Drupal 8.0 ergens begin 2016 beschikbaar zal komen. Omdat veel theme en module developers wachten tot de eerste stabiele release - er kunnen nog essentiele dingen wijzigen - zal Drupal 8 medio 2016 als volwaardig alternatief voor Drupal 7 kunnen gaan dienen.

Sebastian HagensWeb developer

    Onze blogs in jouw mailbox
    Ontvang onze blogs met tips, inspiratie en nieuwtjes in je mailbox. Meld je hier aan en ontvang de nieuwste blogs als eerste!