10x de voordelen van een Drupal website
17 januari 2022
Drupal17 januari 2022
DrupalDrupal is niet voor niets een geliefd content management syteem (CMS) bij zowel grote als kleine bedrijven. Het is de drijvende kracht achter websites van vele overheidsinstellingen en Fortune-500 bedrijven. Maar ook als startup of ZZP’er kun je prima voor Drupal kiezen. Als open source CMS is de broncode van Drupal vrij toegankelijk. Het voordeel hiervan is dat iedereen de software mag gebruiken, aanpassen en verspreiden zonder schending van auteursrechten. Hierdoor ontwikkelt Drupal zich razendsnel, en komen er regelmatig nieuwe updates beschikbaar. Als Drupal specialist zien wij natuurlijk legio redenen om voor Drupal als CMS te kiezen. Wij geven je er in deze blog alvast 10.
In 2009 besloot het Witte Huis om Drupal te gebruiken voor hun website. Dit voorbeeld illustreert alvast een belangrijk voordeel: veiligheid. Daarnaast is Drupal schaalbaar, stabiel en flexibel. Niet bepaald onbelangrijk wanneer je van plan bent flink te gaan groeien met je organisatie. Hieronder zetten we alle voordelen van Drupal voor je op een rijtje.
Zoals net al aangegeven, is Drupal extreem veilig. Het scoort op dit gebied ook beter dan concurrenten als WordPress en Joomla!. Als Secure By Design systeem is Drupal ontworpen met veiligheid als hoogste prioriteit. Een speciaal veiligheidsteam houdt zich continu bezig met het monitoren en verbeteren van de veiligheid van de software. Daarnaast kent Drupal een groot aantal extra modules die kunnen uithelpen wanneer je andere functionele wensen hebt op het gebied van beveiliging.
Enkele voorbeelden van Drupal’s veiligheidsapecten:
Wat ons betreft zit de kracht van Drupal in de modules, die als configuraties beschikbaar zijn. Met maar liefst 39.000 modules hoeven we niet snel te programmeren, maar kunnen we veel configureren. In tegenstelling tot WordPress, waar men sneller de code induikt om functies te maken. Het voordeel van deze modules ten opzichte van programmeren is dat het de kans op fouten kleiner maakt, en we sneller aanpassingen doorgevoerd hebben.
Daarnaast zorgen de modules ervoor dat Drupal aanpasbaar is. We vergelijken Drupal bij d-Media vaak met Tetris: het is zo ontworpen dat verschillende componenten met elkaar en op elkaar gebruikt kunnen worden. Dit komt goed van pas wanneer je plannen hebt om je website later uit te bouwen, bijvoorbeeld wanneer je nog flink wilt groeien met je bedrijf.
Heb je eindelijk een fantastische website, dan wil je natuurlijk dat men hem ziet. Gelukkig maar dat Drupal hoog scoort op SEO-vriendelijkheid. Door het toevoegen van een aantal handige modules beschik je over tal van mogelijkheden op SEO-gebied. Enkele voorbeelden van zulke modules:
Snelle websites converteren beter. Of je nu een webshop hebt, of je je website puur gebruikt voor marketing. Is je website langzaam, dan verlies je geld. Daarnaast is snelheid ook een belangrijke factor als het gaat om SEO. Zoekmachines straffen langzame websites namelijk af. Met de komst van Drupal 9 is Drupal zowel voor websitegebruikers als voor contentmakers zeer snel te gebruiken. Geavanceerde functionaliteiten zorgen ervoor dat Drupal ook onder druk goed kan presteren. Het kost een website vaak veel tijd om een pagina op te bouwen; denk bijvoorbeeld aan de footer, bepaalde blokken en andere pagina elementen. Drupal’s krachtige core caching systeem bewaart tijdelijk opgevraagde gegevens. Vraagt een bezoeker later dezelfde informatie nog eens op, dan worden die gegevens veel sneller geladen. Hoe groot je website ook is, Drupal presteert uitstekend op het gebied van snelheid.
De wereld van het web is constant in beweging. Nieuwe social media platformen ontstaan, gebruikers verwachten meer en innovaties komen sneller op dan de zon. Belangrijk is dat je je website constant kunt blijven ontwikkelen en verbeteren om altijd up to date te blijven. Hierbij wil je niet tegengehouden worden door technische beperkingen. Drupal is een CMS dat de concurrentie een stap voor blijft. Het is integreerbaar met alle mogelijke systemen als e-commerce oplossingen, CRM’s en e-mailmarketingplatformen. Daarnaast heeft Drupal een van de meest innovatieve en betrokken communities ter wereld. Dagelijks werken talloze professionals aan het doorontwikkelen en uitbreiden van de modules en plug-ins. Deze updates en uitbreidingen zijn via de open source licentie gratis beschikbaar. Zo ben je altijd in de mogelijkheid om snel in te spelen op nieuwe business cases en ontwikkelingen.
Drupal is een traditioneel CMS, maar kan ook headless gebruikt worden. Bij Drupal heb je, net als bij vele andere traditionele CMS’en, te maken met een back-end en een front-end. De back-end is het gedeelte waar je als beheerder alle inhoud kan aanmaken, bewerken en managen. Op de front-end komen bezoekers terecht en zien ze de inhoud visueel weergegeven. Headless CMS is het principe waarbij de back-end van de front-end wordt gescheiden. De focus ligt hierbij op de content zelf en niet op de presentatie van de content, zoals bij een traditioneel CMS. Doordat de content via een API (application programming interface) wordt ontsloten, kan de content op in één keer op verschillende kanalen worden gepresenteerd: op je website, iOS app en Android app bijvoorbeeld.
Het voordeel van een headless CMS is dat je de content op slechts één locatie beheert. Bevat de content een fout? Dan hoef je dit niet meer op ieder kanaal apart te verbeteren. Daarnaast kost het process van een headless CMS minder rekenkracht dan een traditioneel CMS, omdat het de presentatie niet voor zijn rekening neemt.
Drupal is niet alleen mobielvriendelijk, het is vanuit de mobile first gedachte ontwikkeld. Dit betekent dat mobiele apparaten zoals smartphones en tablets het uitgangspunt zijn voor het ontwerp van het platform. De weergave op laptops en grotere schermen wordt afgeleid van de mobiele weergave, in plaats van andersom. Zo draagt Drupal bij aan een optimale gebruiksvriendelijkheid van de website.
Doordat Drupal een open source CMS is, is de code vrij te gebruiken door iedereen die dat wenst. Je betaalt voor het gebruik van Drupal dus geen licentiekosten of aankoopkosten. Hierdoor blijft er meer budget over om je website volledig naar eigen wensen en behoeften te maken. Daarnaast is er geen sprake van een vendor lock-in: je zit niet vast aan één specifieke softwareleverancier. Dit betekent dat je bij Drupal niet bang hoeft te zijn voor prijsverhogingen of faillisementen.
Impact maken op de wereld om je heen wordt steeds belangrijker voor veel bedrijven en organisaties. Wie hier serieus werk van wilt maken, dient ook naar zijn dienstverleners te kijken. De grote gemeenschap van Drupal zet zich hard in voor inclusiviteit en diversiteit, en richt zich op een open gemeenschap waar talent zich zonder drempels kan ontwikkelen. Daarnaast biedt biedt Drupal verschillende oplossingen om de toegankelijkheid van websites te verbeteren voor mensen met een functiebeperking. Zo gebruiken slechtzienden screen readers om informatie uit een website op te nemen. Drupal zorgt ervoor dat deze screen readers niet alleen zichtbare content voorlezen, maar ook onzichtbare content (metadata). Daarnaast begeleidt de tab-beheer functionaliteit niet-visuele gebruikers op een logische volgorde naar de verschillende elementen op een pagina.
En last but not least: Met Drupal kunnen we zowel eenvoudige als complexere websites bouwen. Een concurrerend CMS zoals WordPress is met name geschikt voor kleinere bedrijven met eenvoudige websites, of bedrijven met beperkte technische wensen, aangezien maatwerkoplossingen hierbij moeilijker te realiseren zijn. Drupal biedt daarentegen specifieke voordelen voor complexe websites. Wanneer je een maatwerk website nodig hebt met verschillende soorten content die onderling gekoppeld moeten worden, is Drupal een solide basis om je website mee te bouwen. Ook biedt het CMS de mogelijkheid om websites te bouwen die miljoenen bezoekers per jaar ontvangen, zonder dat dit de performance en snelheid van de website benadeelt. En heb je meerdere websites? Dan kun je Drupal als platform gebruiken, waarbij je een onbeperkt aantal websites uitrolt op dezelfde basisinrichting van hun Drupal platform.
We kunnen concluderen dat Drupal vele voordelen biedt, en er wel 101 mogelijkheden zijn om er snelle, mooie en gebruiksvriendelijke websites mee te bouwen. Drupal is een goede keuze voor wie niet zit te wachten op een standaard website. Bij d-Media leveren we complexe maatwerkoplossingen voor klanten die ambities hebben. En precies om die reden kiest d-Media graag voor Drupal.
Ontvang alle need-to-know kennis van het web voor directeuren en marketeers, voor het versterken van je merk, leadgeneratie en digitalisering. Meld je aan
Lex begrijpt jouw marketingbehoeften en tackelt elk vraagstuk met een duidelijk einddoel voor ogen. Hij is jouw gids voor gerichte acties, efficiënte planningen en doelgerichte projectbegeleiding, zodat je je ambities kunt realiseren.