Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo werkt ondernemerschap niet

7 maart 2023

CodeClub

Als je mij kent, weet je dat ik ervan hou om met jongeren te sparren, om ze mee te nemen in het ondernemerschap én inhoudelijk op ons werk. Ik hoop dat ik hen wat kan leren en ik krijg er zelf energie van als ik de jeugd aan de slag zie met het maken van een simpele website. Als ze erachter komen dat ze bijvoorbeeld zelf codes kunnen schrijven die werken. 

Zo coach ik een clubje jongens en meiden die op de havo zitten en een deel van hun opleiding spenderen aan ondernemerschap. Ik vind het heel tof dat ze die interesse hebben. En ik leer er zelf ook weer wat van natuurlijk. Zo zie ik dat ze gewend zijn een opdracht te krijgen en die uit te voeren. Maar zo werkt ondernemerschap natuurlijk niet. Voor mij is het logisch om me af te vragen: wat wil ik bereiken, wat zijn mijn doelen en hoe kom ik daar? De opdracht is dan als het ware pas het laatste puzzelstukje. Mooi om daar met elkaar over te sparren. En ik vind het ook tof om te zien dat deze jongeren met respect in de wereld staan. Ze snappen heel goed dat ik tijd voor ze vrijmaak, dat ik wil helpen en dat ik altijd bereikbaar voor ze ben. Maar ze maken daar absoluut geen misbruik van. Sterker nog, ik vind dat ze soms wat terughoudend zijn. Ze spreken me zelfs altijd aan met u, ook al heb ik aangegeven dat dat niet hoeft. Het is dus ontzettend leuk om deze jonge ondernemende havo-leerlingen te mogen coachen. 

Creatief en technisch

We hebben ook een Coderdojo gehouden bij d-Media op kantoor. Ik vind het ook tof om met Coderdojo’s bezig te zijn. Zo’n twintig kids van een jaar of 10, maakten kennis met programmeren. Dan zie je techniek en creativiteit samen komen. De kinderen gaan zelf aan de slag met codes maken voor een website. Mooi om te zien hoe elk kind een eigen manier van werken heeft. De één begint meteen met het kiezen van kleuren voor zijn site, terwijl de ander eerst een half uur aan het researchen gaat om de twintig beste voetbalspelers alle tijden te vinden. Veel jongeren willen ‘iets doen met gamen en computers’ en dan is het leuk om wat basics te laten zien. Maar vooral om het ze te laten ervaren. Als de droom is om game-developer te worden, moeten ze toch ook bij het begin beginnen. Daar draag ik graag aan bij!

Andere tijden

Bij ons op kantoor werken we met diverse leeftijden samen. Ik zou liegen als ik zeg dat we soms geen generatiekloofje ervaren. Niets onoverkomelijks hoor. Maar als ik mezelf als twintiger met een twintiger van nu zou vergelijken, moet ik concluderen dat we in mijn tijd anders over werk dachten. Wij stonden nog niet zo stil bij een werk-privébalans en dachten minder na over of bedrijven en hun filosofie wel passend waren bij onze persoonlijke overtuigingen. En we waren ook wat terughoudender in het stellen van eisen denk ik. Dat wil overigens niet zeggen dat ik het niet snap hoor. Het heeft met tijdsgeest te maken denk ik. En daar leer ik ook weer van. Het gaat er uiteindelijk om dat je fijn met elkaar samen kunt werken, ondanks de verschillen. Het gaat om doorvragen bij elkaar, ontdekken van de ander wil en waar hij of zij blij van wordt. Samen kijken wie je bent en waar je voor wilt gaan. En dat vertalen naar de werkvloer. De mix van leeftijden, kennis, kunde, ervaring en karakters maakt uiteindelijk het succes! 

- Daniel Schoone -

Onze blogs in jouw mailbox
Ontvang onze blogs met tips, inspiratie en nieuwtjes in je mailbox. Meld je hier aan en ontvang de nieuwste blogs als eerste!