Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 6: Stel de eisen waar je website aan moet voldoen op

12 november 2018

Tip 6: Aan welke eisen moet de software van je website voldoen?

Het besluit is genomen. Er komt een nieuwe website. Je hebt duidelijk voor ogen voor wie de site bedoeld is en wat er op je site allemaal mogelijk is. Maar heb je ook al nagedacht waar jouw software aan moet voldoen? Deze keuze heeft namelijk gevolgen voor alle aspecten waarmee je tijdens de ontwikkeling, en lang erna, te maken krijgt. Belangrijk dus om hier een keuze in te maken voordat je offertes gaat aanvragen.

In onze blog, 10 tips ter voorbereiding op je offerteaanvraag, hebben wij de belangrijkste tips opgesomd wanneer je een nieuwe website of weboplossing voor ogen hebt. We behandelen iedere tip afzonderlijk om dieper op de materie in te gaan en jou te voorzien van meer informatie bij elke tip.

Eerder spraken we al over het belang van vastleggen van webrichtlijnen en datamigratie of koppelingen van je oude naar je nieuwe site. Wanneer je hier vooraf over nadenkt en keuzes in maakt, creëer je de juiste condities die nodig zijn om van jouw website een succes te maken.

In de voorbereiding naar een nieuwe website is de keuze voor open source, closed source of maatwerk software dan ook van belang. Ken jij de verschillen en weet jij aan welke eisen jouw software moet voldoen?

Kies je voor een open of closed source CMS?

Het grootste verschil tussen een open of closed source CMS zitten in ontwikkeling, flexibiliteit en kosten. Bij de aanschaf van closed source koop je een licentie waarmee je de software mag gebruiken, maar word je geen eigenaar van de broncode. En daarmee kom je direct op het grootste nadeel van closed source: je bent afhankelijk van de eigenaar. Ook voor support en garantie. Je weet nooit of er nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd, welke kosten daaraan zijn verbonden en wanneer updates plaatsvinden. Besluit de eigenaar de software niet langer te ondersteunen, is overstappen naar een andere partij niet zomaar mogelijk, tenzij de andere partij eigenaar wordt van de broncode.

Klinkt niet heel klantvriendelijk vinden wij… Onze voorkeur gaat dan ook altijd uit naar een open source CMS. Deze wordt namelijk onderhouden en geupdate door een grote community van developers. Hierdoor gaat je site met de tijd mee en het maakt een eventuele overstap naar een andere webbouwer makkelijker. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om zelf content toe te voegen of te wijzigen zoals teksten, blogs of afbeeldingen.

De meest voorkomende open source CMS zijn:

Voordelen van open source

  • Volledig vrij van licentiekosten
  • Efficiënt ontwikkelingstraject
  • Keuze uit meerdere leveranciers
  • Geen vendor lock-in
  • Ruim aanbod standaard functionaliteit

Kiezen voor een maatwerkoplossing

Bij een maatwerkoplossing kun je alles bedenken en ontwikkelen zoals je dat zelf wilt. Je maakt gebruik van de functionaliteit die specifiek voor jou gemaakt is zonder overbodige snufjes. Daarnaast hoef je niet te wachten op een community voor onderhoud en updates. De kosten voor maatwerk liggen dan ook hoger dan voor een bestaand CMS en afhankelijk van je wensen kan dit hoog oplopen. Hou daarnaast rekening met bijkomende onderhoudskosten.

Overweeg je een open source CMS of maatwerk oplossing? En vind je het lastig te bepalen welke software voor jouw website het beste is? Neem dan contact met ons op! Met onze ruime kennis en ervaring op dit gebied denken we graag met jou mee!

Daniel Schoone - Marketing Technoloog
Daniel SchooneMarketing Technoloog & Ondernemer

Daniel is een expert in de wereld van online en weet dit op een begrijpelijke manier uit te leggen. Als Marketing Technoloog en eigenaar van d-Media B.V., ligt zijn focus op het verbinden van technologie met marketingstrategieën om je te helpen jouw online ambities te realiseren. Daniel's uitgebreide kennis, van het leiden van een team van webprofessionals tot het implementeren van innovatieve marketingtechnologie strategieën, maakt hem een waardevolle partner in jouw digitale reis.

Onze blogs in jouw mailbox
Ontvang onze blogs met tips, inspiratie en nieuwtjes in je mailbox. Meld je hier aan en ontvang de nieuwste blogs als eerste!