Nieuwe website? 10 tips ter voorbereiding op je offerteaanvraag

10 september 2018

tips website bouwen

Wat zijn jouw bedrijfsdoelstellingen? Wat zijn jouw marketingdoelstellingen? Is het realiseren van een nieuwe website een van jouw wensen? Of is het tijd om je huidige website een upgrade te geven? Doorloop de 10 punten alvorens je een offerte aanvraagt bij verschillende bureaus. Zo ga je goed voorbereid van start met jouw nieuwe website!

Een goede voorbereiding is het halve werk

“Wat kost het?” en “Wanneer kan het af zijn?” zijn vragen die ons met regelmaat worden gesteld na de mededeling een nieuwe website te willen. En dan zijn wij eerlijk. En geven daar niet direct antwoord op. Voordat de prijs en planning bij jou op tafel liggen, willen we namelijk eerst heel veel van jou weten. Een goede voorbereiding creëert de juiste condities die nodig zijn om van jouw website een succes te maken. Dat is immers wat je wilt toch?!

Wil je supersnel een hele goedkope website realiseren? Kijk dan naar de mogelijkheden voor standaard oplossingen. Ga je voor het optimaal bedienen van jouw doelgroep, dan helpen wij jou graag. De kosten en doorlooptijden van het realiseren van je website hangen namelijk nauw met elkaar samen. Met meer dan 15 jaar ongeëvenaard vakmanschap in web technologie, streven wij naar het leveren van kwaliteit. Wij willen altijd weten hoe iets werkt, waarom je wilt wat je wilt en waarom je doet wat je doet. Zodat wij jouw vraag altijd kunnen omzetten in realisatie van jouw doel. Wij verbinden ons graag met jou als klant en het werk dat we voor je uitvoeren. Wij hebben ‘hart voor de zaak’ en kijken breed, zodat jouw website volledig is afgestemd op jouw doelgroep en aansluit op de strategie van je bedrijf. Wij bieden een totaaloplossing onder één dak, van advies tot maatwerk koppelingen tot helpdesk. Door onze toepassingen, kan jij je continu blijven richten op nieuwe kansen, duurzame groei en vernieuwing.

Bedenk, bepaal en leg vast

In deze blog sommen we de belangrijkste tips ter voorbereiding op je offerteaanvraag op. De tips zijn gericht op een nieuwe website, maar kunnen toegepast worden op alle weboplossingen die je voor ogen hebt. De komende periode zullen wij iedere tip afzonderlijk behandelen en voorzien van relevante informatie. Zo kan jij goed voorbereid van start gaan met jouw nieuwe website.

Tip 1: Bepaal korte en lange termijn doelen van je website

Maak onderscheid in je doelstellingen, zodat er een duidelijke visie voor de toekomst van je website ontstaat. Het bureau dat jouw website gaat maken kan je mogelijk helpen de techniek van je website zo op te zetten dat deze doelen makkelijker behaald kunnen worden.

Tip 2: Definieer de doelgroep van je website

Maak een duidelijke definitie van de verschillende doelgroepen voor wie de website bedoeld is.

Tip 3: Beschrijf wat jouw doelgroep op je website kan doen

Belangrijk is dat je benoemt wat de bezoeker op jouw website moet kunnen. Dan kan het bureau wat je website gaat maken bepalen welke functionaliteit het beste past bij de interactie.

Tip 4: Leg vast aan welke richtlijnen je website moet voldoen

Denk bijvoorbeeld na over huisstijlkleuren en logo, privacy / AVG regelgeving en hoe gebruiksvriendelijk je website moet worden, maar ook SEO en redirects.

Tip 5: Bedenk of er data gemigreerd of gekoppeld moet worden

Heb je een oude website en wil je hier informatie uit overnemen, dan moet dit gemigreerd worden. Daarnaast kan het zo zijn dat je een koppeling wilt maken tussen je backoffice systeem en je nieuwe website. Om een goede inschatting van de complexiteit te maken moet je de maker van je nieuwe website inzicht geven in de data die je mee wilt nemen of koppelen.

Tip 6: Stel de eisen waar je website aan moet voldoen op

Kies jij voor open software of gesloten? Of voor een maatwerk oplossing? Wees je bewust van de voor- en nadelen die iedere software oplossing met zich meebrengt, onder andere qua ontwikkeling, flexibiliteit en kosten.

Tip 7: Bedenk welke optimalisaties je wilt doen voor zoekmachines

Wat werkt er nu wel en wat niet: bekijk je statistieken. Leer van het verleden! Deze informatie is van grote waarde bij de ontwikkeling van je nieuwe website. Een goed technisch opgebouwde site zorgt ervoor dat zoekmachines jouw website gaan waarderen.

Tip 8: Maak een rolverdeling binnen jouw organisatie voor de bouw van je nieuwe website

Een onderschat onderdeel in de voorbereiding, maar zo belangrijk! Is degene die gaat over het budget, ook degene die de content gaat plaatsen op de website? Meestal is dat niet het geval, dus denk vooraf goed na wie welke rol heeft en wie wat gaat doen. Heb je een specialist nodig die je zelf niet in huis hebt? Denk bijvoorbeeld aan copywriters, vertalers, illustratoren, fotografen, SEO- of SEA-specialisten, privacy officers, online marketeers of conversie optimalisatie specialisten.

Tip 9: Stel een budget vast voor je nieuwe website

Zorg ervoor dat je een bedrag vaststelt voor de bouw van jouw nieuwe site. Op deze wijze kunnen jouw wensen getoetst worden aan het beschikbare budget.

Tip 10: Bereid voor wat je zelf kan doen voor je nieuwe website

Uit ervaring blijkt dat de meeste tijd en vertraging voor livegang gaat zitten in het testen van je nieuwe website en het toevoegen van content. Begin dus op tijd met het maken van teksten voor de pagina’s, zorg dat je beschikt over het logo, de kleurcodes en alle afbeeldingen die in de website moeten komen. En maak alvast een plan voor het testen van je nieuwe website.

Heb je hulp nodig?

Wij houden ons iedere dag bezig met het uitdenken en realiseren van online web oplossingen. Dit zijn de tips waarvan wij uit ervaring hebben gemerkt dat ze belangrijk zijn om mee te nemen in je voorbereiding.

Zijn de tips helder en heb jij overal een antwoord op geformuleerd? Dan wensen wij jou veel succes met de voorbereiding en ontwikkeling van je nieuwe website!

En kunnen wij je hierbij van dienst zijn? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

Laatste update: 9 november 2020

Daniel Schoone
Daniel SchooneDigitaal strateeg & Ondernemer

Daniel weet alles over online. En legt het uit in begrijpelijke taal. Zo kan hij je perfect helpen bij het realiseren van jouw online ambities. Digitaal strateeg en bedrijfseigenaar d-Media B.V.

Onze blogs in jouw mailbox
Ontvang onze blogs met tips, inspiratie en nieuwtjes in je mailbox. Meld je hier aan en ontvang de nieuwste blogs als eerste!