Overslaan en naar de inhoud gaan

Kun je zomaar overstappen naar een ander internetbureau?

25 februari 2021

Website verhuizen naar ander internetbureau

Ben je klant van d-Media? Dan stellen we je meteen gerust: ja, je kunt overstappen. Maar natuurlijk hopen we dat je daar geen reden toe ziet. Zit je nu bij een ander internetbureau en denk je erover om te switchen? Dan is het slim om na te gaan in hoeverre dat kan. Dat hangt namelijk vooral af van de afspraken die je met je huidige internetpartner hebt gemaakt. In dit artikel vertellen we je graag waar je op moet letten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Voorkom vervelende verrassingen

Het is logisch dat je bij een nieuwe samenwerking niet meteen nadenkt over hoe het gaat als de samenwerking stopt. Toch is het fijn om daar vooraf duidelijkheid over te hebben. Want in de praktijk blijkt dat er nog veel onduidelijk blijkt als je wilt overstappen naar een ander internetbureau. Met vertraging, extra kosten en veel geregel als gevolg. Bijvoorbeeld door eigendomsrechten of contracten met afkoopsommen. Vervelende verrassingen waar je niet op zit te wachten dus.

Closed vs. open source CMS

Wat een overstap vaak het moeilijkst maakt, is het CMS (content management systeem) waarop je website of webshop is gebouwd. Gebruikt jouw internetbureau een eigen CMS (closed source), dan liggen de rechten ervan vaak bij de maker en kun je alleen overstappen onder bepaalde voorwaarden. Dat kan ook gelden voor bijvoorbeeld het intellectueel eigendom op het design, de teksten en de techniek. Bouwt jouw internetpartner op open source CMS zoals WordPress en Drupal, dan kun je vrij overstappen.

Waar je op moet letten bij een overstap

Opzeggen bij je huidige webbouwer levert vaak een vervelend gesprek op. Soms krijgen wij daarom de vraag: “Kunnen we naar jullie overstappen zonder dat onze webbouwer ervan af weet?”. Het antwoord is simpel. Een platte website zonder inlog kunnen we geruisloos overnemen. Bovendien zijn er meer zaken waar je aan moet denken:

 • Heb je een contract?
  Waarschijnlijk werkt je huidige internetbureau met een jaarcontract dat nog loopt. Zoek de einddatum en opzegtermijn op, zodat je weet wanneer je kunt opzeggen.
 • Moet je je domeinnaam verhuizen?
  Vind daarvoor eerst uit of je domeinnaam op je eigen naam staat. Vervolgens is het de vraag waar je domeinnaam staat geregistreerd: bij je internetbureau of reclamebureau, bij een andere provider of via je ICT-dienstverlener? Dan weet je of het nodig is om je domeinnaam te verhuizen en onder welke voorwaarden dat kan.
 • Moet je overstappen naar een nieuwe hostingpartij?
  Wil je je (nieuwe) website ook door het nieuwe internetbureau laten hosten? Breng dan ook hiervan de overstapopties in kaart.
 • Wil je je e-mail overzetten?
  Het kan zijn dat je e-mail ergens anders wordt gehost dan je website of webshop. Is dat zo, check dan ook hier de voorwaarden voor een overstap.
 • Is de broncode van je website vrij beschikbaar?
  Dat hangt af van open source of closed source CMS en de afspraken die je hebt met je internetbureau. Vraag het aan je partner of aan ons.

Zoals je ziet kunnen alle onderdelen van je website of webshop allemaal bij een andere partij liggen. Het is dus slim om zelf in kaart te brengen waar je contracten lopen en tot wanneer. We weten dat dat best complex kan zijn. Daarom helpt d-Media je graag bij het in kaart brengen van alle onderdelen.

Open samenwerken met d-Media

Veel internetbureaus binden hun klanten met langetermijncontracten en abonnementen. Dat geeft het bureau natuurlijk financiële zekerheid, maar die zekerheid verdienen wij liever op basis van vertrouwen. We vinden dat wij het elke dag weer moeten verdienen om met onze klanten samen te werken. Daarom binden we onze klanten niet met commerciële constructies, maar gewoon door eerlijk en transparant goed werk te leveren. Bij d-Media ben je als klant dus vrij in je keuzes. Alles wat wij maken is open source, je krijgt alle rechten en kunt dus altijd makkelijk overstappen. Je sluit bij ons een jaarcontract af dat je elke maand kunt opzeggen.

Lees ook: “Proactief: iedereen roept het, maar weinig komen het na.”

Hulp nodig bij een overstap?

Denk je erover om met je (nieuwe) website, webshop of webapplicatie over te stappen naar d-Media? Wij helpen je graag vrijblijvend met het in kaart brengen van je huidige afspraken. Zo weet je snel hoe en wanneer je soepel kunt overstappen.

Ja, help me op weg!

Foto door Ketut Subiyanto via Pexels

 

Daniel Schoone - Marketing Technoloog
Daniel SchooneMarketing Technoloog & Ondernemer

Daniel is een expert in de wereld van online en weet dit op een begrijpelijke manier uit te leggen. Als Marketing Technoloog en eigenaar van d-Media B.V., ligt zijn focus op het verbinden van technologie met marketingstrategieën om je te helpen jouw online ambities te realiseren. Daniel's uitgebreide kennis, van het leiden van een team van webprofessionals tot het implementeren van innovatieve marketingtechnologie strategieën, maakt hem een waardevolle partner in jouw digitale reis.

Onze blogs in jouw mailbox
Ontvang onze blogs met tips, inspiratie en nieuwtjes in je mailbox. Meld je hier aan en ontvang de nieuwste blogs als eerste!