Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik was als zesjarig kind al gefascineerd door techniek en computers

18 januari 2023

Marcel

“Mijn vader was een progressieve man, hij had een eigen makelaarskantoor en liep behoorlijk voorop waar het computers betreft. Dat vond hij interessant, ik was als zesjarig jongetje al gefascineerd door zijn Philips apparaat. Een 6 inch schermpje, je moest het keyboard zelf inpluggen. Ik vond het machtig om te zien wat je op het scherm kon laten verschijnen. En die fascinatie is nooit weggegaan.” 

Je bent back-end programmeur, leg eens in Jip en Janneke taal uit wat dat is.

“Eigenlijk doe ik al het programmeerwerk aan de achterkant. Het werk dat je niet direct ziet eigenlijk. De front-ender past bijvoorbeeld de kleur van een button aan, ik zorg er aan de achterkant voor dat die button goed werkt. Ik duik als het ware in de codes van een site, ik doe programmeerwerk en repareer codes. Bij updates of aanpassingen onderzoek ik of het consequenties heeft voor de rest van de site. Alles leunt namelijk op elkaar, de functies hebben een gedeelde basis, maar het is opgebouwd uit aparte deeltjes. Zo heeft bijvoorbeeld elke pagina een header, aan de bovenkant van de site. Die is op elke pagina hetzelfde. Als je iets aanpast in de header, werkt dat dus ook door op de hele site. Zo worden heel veel functies op veel plaatsen hergebruikt. Pas je op één plek de code aan, dan werkt dat dus op veel meer plaatsen door. Dat vangen wij op door bijvoorbeeld de codefunctionaliteiten te testen. Werkt alles nog? Hoe kunnen we het opvangen en later voorkomen?”

Dat klinkt als de hele dag puzzelen en oplossingen vinden.

“Ja, dat is voor een deel ook zo. Programmeren is detective-werk. Bij d-Media werken we onder andere met Drupal, een CMS-systeem met minimaal tachtigduizend bestanden en honderdduizenden regels code. Ik heb laatst weer examen gedaan, en gehaald, als Drupal back-end specialist. Om dat te halen zou ik zeggen dat je toch echt wel minimaal drie jaar werkervaring met Drupal moet hebben. Het leuke is om continu bij te blijven, elke week zijn er nieuwe dingen te ontdekken. Programmeren is creatief werk en binnen Drupal kun je alle kanten op. Dat maakt het leuk en heel breed. Hoe meer kennis en ervaring, hoe meer je voor elkaar krijgt.” 

Programmeren an sich vind je dus leuk, maar waarom werk je graag bij d-Media?

“Wat me meteen opviel toen ik de eerste keer binnenkwam, was de open sfeer en hele prettige werkcultuur. Er zijn geen ego’s, we helpen elkaar waar het kan en nodig is. Voor mij persoonlijk is die openheid extra fijn. Ik kan er wakker van liggen als ik een fout maak. Daar ben ik erg gevoelig voor, dat weet ik van mezelf. Bij d-Media is er ruimte om fouten te maken en toe te geven. Het overkomt ons allemaal, iedereen doet weleens iets niet goed. Hier is het meteen ‘oh ja, dat lossen we gewoon op’. En dan leren we ervan. Daaruit blijkt ook dat we echt een team zijn, niemand zit hier op een eiland. We werken altijd aan meerdere projecten tegelijk en dat ligt mij goed. Het maakt het werk veelzijdiger. Het brainstormen met collega’s is tof, we sparren veel met elkaar, samen weet je nou eenmaal meer dan alleen. En daar leer je met z’n allen ook weer van. Ik kan niet anders zeggen dan dat er fijne collega’s rondlopen bij d-Media!”

Je houdt overduidelijk van je vak, ben je thuis ook altijd met computers bezig?

“Hahaha, nou… Nee hoor, niet altijd! Al moet ik eerlijk zeggen dat ik graag spelletjes speel op de computer. Geen schiet- of voetbaldingen, ik ben meer van de denk- en puzzelspellen. Maar ik lees ook graag en ben geïnteresseerd in ruimtevaart en wetenschap. Verder heb ik een redelijke collectie Star Wars Lego en mag ik graag een bioscoopje pikken of met vrienden uit eten gaan. Genoeg te doen dus!”

marcel
Marcel PaansDevelopment

    Onze blogs in jouw mailbox
    Ontvang onze blogs met tips, inspiratie en nieuwtjes in je mailbox. Meld je hier aan en ontvang de nieuwste blogs als eerste!