Overslaan en naar de inhoud gaan

Efficiëntie en samenwerking binnen ons development team: een succesverhaal

11 oktober 2024

Daniel Schoone - tech enthousiasteling

Als developmentteam streef je er altijd naar om efficiëntie te vergroten zonder in te boeten op kwaliteit. Dit was ook ons doel toen we een aantal jaar geleden een intern project startten om elke developer op elk moment een project lokaal te laten opstarten. Een initiatief dat nu, jaren later, nog steeds zorgt voor grote voordelen binnen ons team.

De uitdaging: versnipperde processen

Voorheen liepen we tegen verschillende uitdagingen aan. Denk aan verlopen accounts, verschillende serverconfiguraties en handmatige acties die processen vertraagden. Ook was er sprake van veel uitwisseling van gevoelige gegevens, zoals inloggegevens en servertoegang. Dit maakte het lastig om snel en veilig te werken, vooral wanneer we met meerdere developers aan één project werkten.

Onze oplossing: een gestroomlijnde CI/CD pipeline

We hebben een oplossing ontwikkeld waarmee iedere developer met slechts een paar standaard commando’s de laatste versie van een project kan binnenhalen op zijn of haar lokale omgeving. Vanuit daar kunnen ze direct hun werk doen en de wijzigingen automatisch uitrollen naar de acceptatie- of productieomgeving.

De sleutel ligt in onze CI/CD pipeline (Continuous Integration/Continuous Deployment). Deze vangt alle mogelijke variabelen op in de codebase en automatiseert het gehele deployproces. Het systeem voert ook automatisch alle tests uit tijdens het deployen, waardoor we zeker weten dat functionaliteiten blijven werken zoals bedoeld.

Het resultaat: schaalbaarheid en efficiëntie

Dankzij deze aanpak kunnen we met een compact team meer dan 50 websites, shops en portals onderhouden, uitbreiden en veilig houden. De grootste winst is dat we ons nu volledig kunnen focussen op het verbeteren van onze diensten in plaats van op technische obstakels.

Technische tools die ons helpen

In onze CI/CD pipeline maken we gebruik van verschillende tools om processen te optimaliseren. Denk aan:

  • Automated Testing: Voor het automatisch testen van nieuwe functionaliteiten tijdens het deployen.
  • Version Control Systems: Voor het eenvoudig beheren van verschillende projectversies en het samenwerken binnen één codebase.

Conclusie: continu innoveren met efficiënte processen

Ons interne project heeft niet alleen de efficiëntie binnen ons team vergroot, maar zorgt er ook voor dat we met vertrouwen kunnen werken aan de toekomst. Benieuwd hoe we dit systeem hebben opgezet of geïnteresseerd in een werkplek waar innovatie en technologie hand in hand gaan? Neem gerust contact met ons op!

Daniel Schoone - Marketing Technoloog
Daniel SchooneMarketing Technoloog & Ondernemer

Daniel is een expert in de wereld van online en weet dit op een begrijpelijke manier uit te leggen. Als Marketing Technoloog en eigenaar van d-Media B.V., ligt zijn focus op het verbinden van technologie met marketingstrategieën om je te helpen jouw online ambities te realiseren. Daniel's uitgebreide kennis, van het leiden van een team van webprofessionals tot het implementeren van innovatieve marketingtechnologie strategieën, maakt hem een waardevolle partner in jouw digitale reis.

Onze blogs in jouw mailbox
Ontvang onze blogs met tips, inspiratie en nieuwtjes in je mailbox. Meld je hier aan en ontvang de nieuwste blogs als eerste!