Drupaljam 2013 was een geweldige editie. De locatie was perfect - Maasgebouw De Kuip Rotterdam. En de opkomst met ruim 300 Drupal geïnteresseerden erg groot.

De sessies waren divers van niveau zodat er voor elke deelnemer nieuwe kennis opgedaan kon worden. d-Media was met de aanwezigheid van Micha, Patrick en mezelf (Daniel) en ook wij hebben een aantal interessante sessies bijgewoond. Een hoop informatie om te verwerken, dus het kwam goed uit dat er een lang weekend zat achter deze Drupaljam.

Tijd om dit te verwerken in een blog, waar ik kort over de sessies die mij het best zijn bijgebleven schrijf.

De aftrap met Joost de Valk - Yoast, ja die van die WordPress plugins, was een schot in de roos. Het thema van dit jaar - Drupal Beyond the Code - kon niet beter beginnen dat met zijn inspirerende presentatie. Belangrijkste boodschap van Joost was: verdien (veel) geld, zodat je tot in lengte van dagen aan de open source community kunt blijven bijdragen.

Centrale marketing Drupal

In de presentatie van Michel van Velde werd de aandacht gevestigd op een nieuw initiatief. Het initiatief is ontstaan tijdens de vorige Drupaljam (correct me if i'm wrong!) en heeft tot doel om het product en merk Drupal beter zichtbaar te maken in de markt. Het is natuurlijk raar dat Drupal zo breed wordt ingezet, maar dat er vragende gezichten rijzen bij het noemen van de naam Drupal. Door het bundelen van de krachten van (alle) Drupal clubs in Nederland in de Stichting Drupal Bedrijven Nederland, wordt er een onafhankelijke organisatie ingericht die voor het vermarkten van Drupal in Nederland gaat zorgen. Van het bezoeken van en deelnemen aan de belangrijkste grote IT en CMS congressen tot het assisteren van Drupal implementatie specialisten bij het schrijven van hun persberichten.
Op het CMS congres op 28 mei aanstaande zal de stichting zich officieel presenteren.

Snelheid optimalisatie Drupal

Een thema wat in verschillende sessies naar voren kwam was het beter en sneller laten presteren van Drupal. Baris Wanscher gaf daarbij enkele praktische tips hoe je dit kunt realiseren. Een van de belangrijkste mindsets die Baris aandroeg is: minder code is sneller. Heel logisch, maar niet zo vanzelfsprekend als je community modules werkt.
In de sessie van Bert Boerland, summier bijgestaan door Maurits Lawende, kwam een nieuw product onder het voetlicht. Middels hun ProjectPaas kunnen zij rapportages aandragen waar je in je hele webstack (hardware, OS, DB, Webserver, Drupal, Proxy) verbeteringen kunt aanbrengen. Met name vanwege de diepe kennis in Drupal en het monitoren in Drupal zelf, maakt dit product een perfecte tool om de vinger op de pijnlijke plek te leggen.

Security Drupal

De tweede keynote spreker was Brenno de Winter. Hoewel soms iets te makkelijk, legde hij de verantwoordelijkheid van security issues bij ons de Drupal ontwikkelaars. Niet omdat we iets fout doen, maar omdat onze afnemers en bazen die verantwoordelijkheid niet (kunnen) nemen. Dit deed Brenno met erg veel humor en sarcasme. Gebruikte daarbij verschillende grote lekken die in de recente geschiedenis aan het licht zijn gekomen. Voor mij een extra motivatie om onze relaties beter te informeren over de urgentie van het blijven onderhouden van je website.

Multi-site oplossing Drupal

In de casebeschrijving van Reinier Maarschall werd aandacht gegeven aan hun multi-site oplossing voor BAM - grote enterprise in de bouw. De vraag, zoals deze regelmatig gesteld wordt, was: het eenvoudig kunnen aanmaken en beheren van diverse websites op eigen domeinen. En alles vanuit een systeem en binnen een paar klikken klaar.
De basis voor deze vraag kan ingevuld worden met de community modules Domain Access. Helaas, of gelukkig, voldeden deze nog niet aan alle wensen, wat voor nieuwe ontwikkelingen zorgde. Deze nieuwe ontwikkelingen worden, dankzij het open source gedachte van BAM, binnenkort gegeven aan de community.

Al met al een drukke en lange, maar erg leuke dag. Naast de sessies blijft het natuurlijk leuk om mede-drupalisten te ontmoeten en te spreken.

Om in de gedachte van de openingspresentatie van Joost af te sluiten: d-Media web professionals heeft Drupaljam 2013 gesponsord; wat mij betreft een morele verplichting voor elke Drupal Agency in Nederland. Bij deze dus al weer de toezegging voor het volgende jaar!

Daniel Schoone
Daniel Schoone - Digitaal strateeg & Ondernemer
Daniel weet alles over online. En legt het uit in begrijpelijke taal. Zo kan hij je perfect helpen bij het realiseren jouw online ambities. Digitaal strategie en bedrijfseigenaar d-Media B.V.

Op zoek naar inspiratie? Of heb je een concrete vraag?

Neem even contact op via 076-8880022 of support@d-media.nl

Mis niets! Ontvang onze blogs met tips, inspiratie en nieuwtjes in je mailbox. Meld je nu aan voor de online nieuwsbrief